Fladsaagaard

Gården ”Fladsaa” på Fladsågårdsvej 11 blev oprettet i 1826 ved nedlæggelsen af 7 bøndergårde, hvoraf de fleste hørte under den daværende Fladså By. Den nuværende hovedbygning blev opført i 1871.

Fårebakkerne

Fårebakkerne blev fredet i 1941 ved frivillig overenskomst med Fladsaagaards daværende ejer Flemming Gasmann.

Mogenstrup By

Byen nævnes i 1292 som Magnustorp. Såvel byen som kirken og helligkilden må antages at være viet til Magnus den Hellige, der var jarl på Orkneyøerne, men i 1115 blev han myrdet af sin frænde og medjarl, Håkan Pålssøn. Der berettedes om undere ved hans grav i Kristkirken i Birsay, og 20 år efter fik hans søstersøn Ragnvald Jarl ham døbt hellig. Hans mindedage d. 15. april og 12. december højtideligholdtes i hele Norden.

Mogenstrup Grusgrav

Her har været grus- og skærveproduktion. Man startede med at etablere skærvefabrikken i efteråret 1919, og fabrikken startede i 1920.

Mogenstrup Helligkilde

Indtil 1824 fandtes Sct. Mogens Kilde i skellet mellem Mogenstrup Kirkegård og landevejen Næstved – Præstø. I forbindelse med omlægning af vejen i 1824 blev kildens udspring rørlagt til et anlæg overfor Mogenstrup Kro, hvor den stadig findes som et springvand. Kilden havde gennem århundreder ry som lægedomskilde. Antagelig har den, som mange af kilderne, været en hedensk offerkilde, der er overtaget af kirken og viet til sct. Magnus, i folkemunde kaldet Mogens.
Niels Albrechtsen, der døde i 1962 som 95-årig, var den sidste, der havde ret til at sælge kildevand ved Mogenstrup Kilde.
Kildemarkedet blev altid holdt Sankt Hans Dag, d. 24. juni. Kildemarkederne ophørte i 1882, ifølge sognepræst Philip Borries beretning fra 1939. Men endnu i mange år samledes man i Mogenstrup til sommermøder og gymnastikopvisninger.

Mogenstrup Kirke

Kirkens historie går tilbage til 1100-årene og er tæt knyttet til Mogenstrup Helligkilde. I kirken er der kalkmalerier. I våbenhuset findes i vestmuren en ”pengetragt”, hvorigennem pilgrimmene kunne lægge deres offer i den indenfor stående pengeblok, der endnu er bevaret. Af regnskaberne for Mogenstrup Kirke 1606-87 fremgår, at det mest var krøblinge, syge og fattige, der besøgte kilden, hvorfor der i blokken ikke indkom store beløb. I 1686 bestemtes, at af de indkomne penge fra blokken ved kilden og den i kirken skulle anvendes en tredjedel til de fattige og to tredjedele til vedligeholdelse af kirken. Prædikestolen er skåret af Abel Schrøder i 1633.

Mogenstrup Kro

Kroen er opført i 1829, få år efter at den nye landevej mellem Præstø og Næstved blev åbnet i 1824.

Pederstrup Skole

På Pederstrupvej 29 ligger den tidligere Pederstrup Skole. Her har der været undervist fra 1815 – 1850.